Op 30 januari hielden we een algemene ledenvergadering. We hebben de leden opgeroepen om de resultaten van de enquete te bespreken, het nieuwe reglement ter stemming te brengen en de leden om advies gevraagd bij een aantal lopende zaken. Hartelijk dank voor de grote opkomst en de betrokkenheid! 

 • Het nieuwe reglement staat online op de pagina Lidmaatschap
 • Leden ontvangen binnenkort een uitgebreider verslag van de vergadering.
 • De volgende vergadering is de jaarvergadering waarvoor je in mei een uitnodiging kunt verwachten.

Alle leden van de VCA zijn uitgenodigd voor een Algemene Ledenvergadering op maandagavond 30 januari 2023.  

Onderwerpen op de agenda: 

 • Nieuw reglement
  We leggen de hand aan een nieuw reglement waarin de rechten en plichten van de leden wat beter vastgelegd worden. Tijdens de vergadering brengen we dit reglement ter stemming. Leden ontvangen dit reglement voorafgaand aan de vergadering.
 • Erecode 
  Een aantal vakverenigingen (zoals de NCE en de ACM) hebben een erecode. Leden van die vereniging moeten zich aan die erecode houden. Willen we als vereniging ook een erecode? 
 • Resultaten van de enquête Filmgeluid 2022
  Hoe staat ons vak ervoor en wat zijn de knelpunten? De resultaten van de enquête geven richting aan de belangenbehartiging die het VCA bestuur het aankomende jaar doet namens de leden en geluidsmensen in het algemeen.


Wanneer: 30 januari 2023
Inloop: 19:45
Start vergadering: 20:00
Locatie: : Westside Studio's, Archangelkade 15a, Amsterdam

We horen graag hoeveel mensen er komen, geef je dus ajb op via eventbrite!
 

De VCA is aangesloten bij Platform Makers die opkomt voor de belangen van auteursrechthebbenden in de culturele en creatieve sector. Op het spel staat een aankomende herziening van het filmauteurscontractenrecht. Dat gaat onder andere ook sounddesigners van audiovisuele producties aan. Het wetsvoorstel zal vermoedelijk januari of februari naar de Raad van State gaan, nadat de twee bewindspersonen knopen doorhakken op met name het gebied van het filmauteursrecht. Vooruitlopend hierop hebben een aantal makers staatssecretaris Ulsu gevraagd om voor de auteursrechten van filmmakers op te komen. 

Lees de brief hier: https://www.platformmakers.nl/brief-van-de-makers-aan-staatssecretaris-uslu-kom-voor-ons-op/

 

Dit jaar is het Gouden Kalf voor beste Sound Design gegaan naar Evelien van der Molen. Evelien & team hebben voor de film Captain Nova alles uit de kast getrokken om een te gekke soundtrack te maken.

Omdat het voorgaande jaren ivm de pandemie niet lukte om een kalveren avond te organiseren leek het ons dit jaar een absolute must om de traditie weer op te pakken en met elkaar samen te komen om de winnende soundtrack te checken en te bespreken. De VCA nodigt jullie dan ook van harte uit om op donderdag 24 november naar West Side Studio te komen en te horen hoe de soundtrack van deze film tot stand is gekomen. Na afloop is er uiteraard nog een gezellige borrel.

 

Datum: 24 november
Deuren open: 19.00 uur
Event start om 19.30 tot ± 23.00 uur
Adres: West Side Studios, Archangelkade 15, Amsterdam

 

We horen graag of je komt, dus meld je ajb aan via deze link

 

Met verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden van Tom Bijnen. Een gewaardeerde collega en een fijn mens. 

Tom studeerde in 2003 af aan de Nederlandse Filmacademie in de richting Sound Design. Hij werkte daarna als zelfstandig sound designer en mixer aan een groot aantal Nederlandse documentaire en fictie producties. Enkele recente titels: Bo (Joost van Ginkel, 2022), Turn your body to the sun (Aliona ven der Horst, 2021), The Photograph (Sherman de Jesus, 2021), Shadow Game (Eefje Blankevoort en Els van Driel, 2021), Doof kind (Alex de Ronde, 2017), They Call Me Babu (Sandra Beerends, 2019).  

Zijn sound design voor 4 Elements (Jiska Rickels, 2006) leverde hem een Gouden Kalf nominatie op. Met Kirsten (Mark Weistra) werd hij in 2015 genomineerd voor een EIFF Golden Wing. De Volkskrant schreeft over zijn werk voor Buladó (Eché Janga, 2020): "de beelden die Janga opdient blijven intrigeren, zeker in combinatie met de muziek en het uitmuntende sound design: zijn Curaçao is ruig en stoffig, een western-achtig landschap waar de wind hol overheen blaast. Hij geeft een kerkhof naast een bonkende fabriek een bijna surrealistische schoonheid." Tom had de quote op zijn website geplaatst. 

Tom was de afgelopen twintig jaar voor veel geluidsmensen veel meer dan een collega. Hij onderhield met veel van hen een nauw contact. Zijn dood komt als een donderslag bij heldere hemel. Hij zal enorm worden gemist. We wensen nabestaanden, collega's en vrienden veel sterkte toe. 

 

Leden en bestuur VCA